Steunzolen
Wie heeft er niet al eens pijn aan de voeten of last van zijn/haar knieën, heupen, rug of nek? Heeft u er al ooit aan gedacht dat de oorzaak van deze klachten aan een foute stand in de voeten/enkels toe te schrijven is. Of het zou ook kunnen dat u door standafwijkingen in de voetgewrichten of enkels een ander stap-looppatroon heeft.
Onze voeten zijn namelijk de “fundamenten” of “basis” van ons lichaam, zij dragen het volledige lichaamsgewicht, toch een hele verantwoordelijkheid. Het spreekt dus voor zich dat als zich hier een probleem voordoet, dit voor de rest van het lichaam een gevolg kan hebben. Zo kan bv een beenlengte verschil ervoor zorgen dat één zijde van het lichaam meer belast wordt, knieën en heupen worden ongelijk belast wat op termijn klachten kan geven in deze gewrichten. Ook onze rug wordt ongelijkmatig belast waardoor ook hier klachten kunnen ontstaan. Het doel van steunzolen kan zijn ondersteunen, corrigeren of ontlasten.
Bij Orthimata zijn alle steunzolen individueel aangepast aan uw voeten. Wij werken niet met halffabricaat modellen.
Het is dus best niet met deze klachten te blijven zitten/lopen. Het kan ook nooit kwaad om eens door een specialist naar uw voeten, houding of looppatroon te laten kijken. Het dragen van steunzolen kan hier een positieve invloed op hebben en de klachten kunnen vaak volledig verdwijnen.
Zoals u merkt kunnen steunzolen voor verschillende aandoeningen een oplossing bieden. Zo kunnen er steunzolen gedragen worden tijdens het sporten, dagdagelijks gebruik of in de werkschoenen of wandelschoenen. Bij Orthimata kijk ik ook welke steunzool voor u het best is. Dit is natuurlijk afhankelijk wanneer u de zolen het meest gaat dragen. Dit wordt natuurlijk allemaal met u besproken tijdens ons eerste consult.
Hoe gaat alles in zijn werk?
1. Maatname
Tijdens een eerste consult wordt besproken wat uw klachten zijn en wat we er aan kunnen doen om deze te laten verdwijnen. Er wordt tevens een intakegesprek gedaan waarbij we kijken welk type steunzool voor u het meest geschikt is (bv sport of werkschoenen) Als u de steunzolen voornamelijk in werkschoenen gaat dragen is het aan te raden deze schoenen mee te brengen bij de maatname, dit maakt het ons makkelijker de zool zo optimaal mogelijk te laten passen in uw schoenen.
De maatname van de steunzolen gebeurt dmv een 3D digitale scan van uw voeten in semi belaste toestand. Hierbij kunnen bepaalde afwijkingen in de positie van de voet reeds gecorrigeerd worden. Deze digitale scan wordt vervolgens bewerkt en verdere correcties worden aangebracht. Eens dit gebeurd is kunnen de zolen gefreesd worden.
2. Loopanalyse / Ganganalyse
Indien gewenst is het ook mogelijk een dynamische maatname of loopanalyse te laten afnemen. U stapt over een loopmat waarbij de afwikkeling en bijbehorende drukverdeling op uw voet in beeld wordt gebracht. Dit is de meest realistische meting aangezien we perfect kunnen zien wat uw voeten doen tijdens het stappen. Hierdoor is het mogelijk de steunzolen nog nauwkeuriger te ontwerpen. Als het ontwerp voor uw steunzolen klaar is worden de steunzolen gefreesd en afgewerkt.
3. Afleveren
Meestal worden de steunzolen direct afgewerkt en kunnen ze bij het tweede consult worden afgeleverd. Echter in sommige gevallen waarbij er meerdere drukpunten zijn onder de voet of wanneer er ingrijpendere correcties dienen uitgevoerd te worden zal geopteerd worden om één of meerdere passingen uit te voeren vooraleer de steunzolen definitief af te werken. In dit geval zal u de steunzolen ook op proef meekrijgen en kan u er een paar dagen mee “proeflopen”
Breng bij de aflevering zeker de schoenen mee waar u de zolen in wenst te dragen, zo kunnen we de zolen op de gewenste grootte afsnijden. Twijfelt u over de maat van schoen of wenst u pas nadien schoenen te kopen, dat kan ook steeds. Let wel op als u de steunzolen zelf afknipt dat u ze niet te kort afknipt.
4. Inlooptijd van de steunzolen
Ik raad u aan de steunzolen de eerste dagen geleidelijk aan te dragen. Uw voeten moeten namelijk wennen aan het lopen op steunzolen. Dit kan drukplekken of pijn geven onder de voeten. Door geleidelijk aan de draagtijd te verlengen zullen uw voeten “wennen” aan de steunzolen.
Heeft u na 3 weken nog steeds last of pijn van de steunzolen, dan dient u terug contact op te nemen om ze eventueel aan te passen.
5. Terugbetaling
Indien u een voorschrift heeft van een specialist dan krijgt u een gedeeltelijke terugbetaling van de steunzolen via uw ziekenfonds. Ik bezorg u bij de aflevering het document bijlage 13yt wat u vervolgens samen met het voorschrift bij uw ziekenfonds dient in te leveren.
De termijn van terugbetaling is afhankelijk van uw leeftijd. indien u jonger bent dan 18 jaar is dit jaarlijks, bent u ouder dan 18, dan is dat 2 jaar. Let wel, voor elk nieuw steunzolenpaar dat u onder terugbetaling wenst is steeds opnieuw een voorschrift van de specialist noodzakelijk. Een lijst met artsen die bevoegd zijn in het voorschrijven van steunzolen vindt u onder de tab FAQ.
6. Onderhoud steunzolen
Er is op zich weinig onderhoud aan uw steunzolen. Wel wordt aangeraden de steunzolen ’s avonds uit de schoenen te halen en ze goed te laten “luchten”.
Sportsteunzolen worden vaak voorzien van een afwasbare bekleding, met een vochtige doek kunnen deze dan afgewassen worden. Steunzolen NOOIT wassen in de machine.
7. Tweede paar steunzolen
Indien u overmatig transpireert of indien de steunzolen zeer intensief gedragen worden raad ik u aan een tweede extra paar aan te schaffen, dit om regelmatig te kunnen wisselen.
Een tweede paar steunzolen kan ook steeds nadien besteld worden. Besteld u deze binnen de 6 maanden na de aankoop van uw eerste paar dan krijgt u deze aan een gereduceerde prijs. Voor dit extra paar is geen terugbetaling van uw ziekenfonds.